حساسیت یا آلرژی به میوه های تازه (سندرم آلرژی دهانی)

حساسیت یا آلرژی به میوه های تازه---شبکه جامع آلرژی

حساسیت یا آلرژی به میوه های تازه یکی از انواع آلرژی های غذایی شایع در ایران و جهان به شمار می آید! به طور کلی میوه ها گروه بزرگ و ناهمگونی از مواد غذایی بوده که ممکن است سبب ایجاد علائم حساسیت شدید در فرد حساس شوند.

آلرژی به میوه تازه و سایر مواد غذایی اساساً از طریق مشاهدات بالینی شامل بررسی شدت و یا کاهش علائم به ترتیب پس از مصرف و یا حذف میوه و یا ماده غذایی مشکوک و در برخی موارد بررسی های آزمایشگاهی، صورت می گیرد.

حساسیت یا آلرژی به میوه های تازه--شبکه جامع آلرژی

 

سندرم آلرژ ی دهانی (Oral Allergy Syndrome, OAS)

سندرم آلرژی دهانی -که گاهی به آن سندرم غذا-گرده گیاه (Food-Pollen Syndrome) نیز گفته می شود- در اثر مصرف میوه های تازه ایجاد شده و یکی از شایع ترین آلرژی های غذایی در بزرگسالان است. به طور معمول این آلرژ ی متعاقب حساسیت به گرده گیاه و یا به سبب واکنش متقاطع بین آلرژن های گرده و مواد غذایی (یعنی تشابه برخی مواد موجود در میوه با گرده گیاهان) ایجاد می شود.

در ایران مطالعات معدودی در خصوص بررسی حساسیت به میوه ها انجام شده است که نتایج این مطالعات نشان می دهد شایع ترین میوه های آلرژی زا شامل کیوی، هلو، انگور، خربزه، طالبی، گیلاس، توت فرنگی، موز و سیب می باشند.  

 

تشخیص و علائم سندرم آلرژی دهانی

تشخیص این گونه آلرژی ها در بعضی موارد به دلایلی مورد توجه قرار نمی گیرد. سندرم آلرژی دهانی (OAS) در اغلب موارد شدید نمی باشد و علائم آن شامل تورم لب ها و زبان، خارش دهان و گلو، خارش پوست گردن و یا خارش چشم ها. البته علائمی مانند حالت تهوع و یا استفراغ، گیجی، کهیر، احساس فشار درگلو و یا مشکل در تنفس نیز ممکن است در اثر آلرژی به میوه ها و یا بعضی از مواد خوراکی مشاهده شود.

تشخیص آلرژی به میوه ها به طور معمول به طور غیرمستقیم و متعاقب مراجعه بیماران به پزشک خود به دلیل بیماری دیگری می باشد (برای مثال آلرژ ی به گرده گیاهان) و به طور معمول علائم آلرژی خود را به میوه ها و یا سبزیجات بیان ننموده مگر آنکه از آنها پرسیده شود. البته گاهی تشخیص آلرژی به میوه ها به دلیل ناپایداری عصاره های تجارتی و همچنین فعالیت بیولوژیک آلرژن های میوه ها در این عصاره ها که برای شناسایی عامل آلرژی در بیماران استفاده می شود باعث عدم تشخیص حساسیت به میوه در بیمار می گردد. 

 به هر حال تشخیص آلرژی حائز اهمیت می باشد زیرا ممکن است باعث تشدید علائم آلرژی به گرده گیاهان یا بروز واکنش های سیستمیک و خطرناک در فرد گردد. علاوه بر این، بررسی و مطالعه بر روی آلرژی ناشی از میوه ها و مواد غذایی تازه گیاهی زمینه ساز افزایش درک ما از مکانیسم های مسبب آلرژی غذایی و واکنش متقاطع بین مواد غذایی مختلف می شود.

در حال حاضر در ایران تشخیص آلرژی به میوه با روش آزمون پوستی پریک و همچنین آزمایش خونی تشخیص آلرژی به راحتی قابل انجام است.

 

حساسیت یا آلرژی به میوه های تازه. شبکه جامع آلرژی

 

آلرژی به میوه های تازه و یا آلرژی به گرده درختان؟!

امروزه آلرژی غذایی و نوعی از آن یعنی آلرژی به میوه های تازه، به عنوان یکی از مشکلات بهداشت جهانی به خصوص در کشور های غربی محسوب می گردد و مانند دیگر اختلالات آلرژیک به نظر شیوع آن در حال افزایش می باشد. واکنش های آلرژیک به دنبال مصرف میوه های تازه و سبزیجات اغلب در بیماران حساس به گرده گیاهان مشاهده می شود. علائم در اکثر موارد شامل سندرم آلرژی دهانی (OAS) بوده هر چند که واکنش های آلرژیک شدید نیز در بعضی موارد گزارش می شود.

مطالعات نشان می دهد که برخی از مهمترین آلرژنهای گرده گیاهان دارای جایگاههایی مشابه جایگاههای آلرژی زا در بعضی میوه ها و سبزیجات می باشند. به عنوان مثال آلرژی اصلی گرده درخت غان (توس) یعنی Bet v 1، با پروتئین هایی در فندق، سیب، لوبیا، دانه سویا، فلفل دلمه ای و کرفس مشابه است و باعث ایجاد واکنش متقاطع می شود. به عبارتی فردی که به گرده این گیاه حساسیت دارد ممکن است در مصرف مواد غذایی فوق الذکر دچار واکنش های آلرژیک شود. اکنون مشخص شده است که پروتئین آلرژی زای “پروفیلین” گرده درخت غان که در برخی دیگر از علف ها ی هرز نیز وجود دارد، با طیف وسیعی از میوه ها و سبزیجات از جمله بادام زمینی، فندق، کرفس، گوجه، کیوی، دانه سویا و سیب مشابه بوده و واکنش متقاطع می دهد.

همچنین ماده حساسیت زای (آلرژن) اصلی گرده بعضی از علف های هرز در طبیعت با پروتئین هایی در گوجه فرنگی، کیوی، گل آفتاب گردان، گندم، ذرت و دانه های خشخاش مشابه بوده و باعث واکنش های آلرژیک می شوند. همچنین گرده گیاه درمنه (Mugwort) دارای نوعی آلرژن عمومی (Panallergan) به نام Art v 1 بوده که مسئول شمار  قابل توجه ای از واکنش های آلرژیک متقاطع با میوه ها و سبزیجات می باشد.

 

تهیه و تدوین: دکتر محمد علی عصاره زادگان

هیات علمی و عضو مرکز تحقیقات ایمونولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران

 

******* به اشتراک گذاری این مطلب *******

6 دیدگاه ها

  1. Avatar اردشیر رئوف گفت:

    سلام من تو میوه فروشی کار میکنم از اول پاییز دچار حساسیت شدم الان هر دو بینیم کیپه بعضی موقع عصسه زیادی میکنم رفتم دکتر دارو بهم داده ۲۸سالمه یعنی تنفس برام سخته استرس زیادی هم میاد سراغم لطفا جوابم بدین

    • دکتر محمد علی عصاره زادگان دکتر محمد علی عصاره زادگان گفت:

      سلام با توجه به علائم ذکر شده توصیه می شود به پزشک فوق تخصص آسم و آلرژی مراجعه نموده تا با معاینه بالینی حضوری و در صورت نیاز تست آلرژی بتواند عامل حساسیت زا و داروی مناسب را برای کنترل عوارض تجویز نماید. با آرزوی تندرستی برای شما

  2. Avatar نیلوفر گفت:

    سلام خسته نباسی.من دو ماه پیش کرونل گرفتم یک هفته یدفعه قفسه سینم شدیدا درد میکنه و لبام متورم میشخ که چندبار دکتر رفتم و بیمارستان با کلی ازمایش و نوار قلب متوجه شدن که معدم بعداز مصرف داروهای معده اصلا خوب نشدم و الان به من گفتن آنژیو درام گرفتی و باید خیلی رعایت کنی الان قرصای الرژی به من دادن و منع غذایی .الان میخوام بدون چه میوه هایی نباید بخورم

    • دکتر محمد علی عصاره زادگان دکتر محمد علی عصاره زادگان گفت:

      با اهدای سلام باید حساسیت و آلرژیک بودن شما را یک پزشک فوق تخصص آسم و آلرژی بعد از معاینه بالینی بررسی سوابق پزشکی و انجام تست آلرژی با مواد حساسیت زای غذایی و تنفسی تایید نماید. فقط بعد از مشخص شدن و تایید حساسیت شما به یک آلرژن می توان شما را از مصرف آن ماده غذایی منع نمود. لذا بدون شناسایی مواد حساسیت زا منع غذایی امکان پذیر و منطقی نیست! پیشنهاد می شود نوشتار های ذیل را مطالعه نمایید. با آرزوی تندرستی برای شما

      توصیه برای زمانی که فکر می کنید حساسیت یا آلرژی دارید! اینفوگرافیک

      کهیر یا آنژیوادم؟!

  3. Avatar هدایت حبیی متولد 1347 گفت:

    سلام مدت ۱سال آسم خفیف وحساسیت به خوردن آب وعذا وسرفه کردن دکتر متخصص رفتم اسپری و قرص بهم داده خیلی سرفه می کنم ستی اسکن ریه کردم گفت ریه کمی عفونت داره بیشتر ساعت ۹ شب سرفه شدیدشروع میشه خواهش می کنم راهنمای کنید

    • شبکه جامع آلرژی شبکه جامع آلرژی گفت:

      سلام ضمن تشکر از توجه شما خدمتتان عرض شود در قسمت “دیدگاه” هر مطلب در سایت شبکه جامع آلرژی به پرسش های مرتبط با متن نوشتار (در صورت نامفهوم بودن متن) پاسخ داده می شود و نظرات و پیشنهادات شما برای بهبود کیفی مطلب دریافت می گردد. بنابراین هدف از بخش دیدگاه، تشخیص و درمان بیماری نیست! اما در خصوص سئوال شما که البته نمی دانیم درست متوجه منظور شما شده باشیم و البته برای استفاده مخاطبین از نظر غلط املایی متن پرسش تصحیح گردید، با توجه به عفونت ریه که بیان داشتید باید به متخصص عفونی مراجعه نمایید. اگر هم فوق تخصص آسم و آلرژی و یا فوق تخصص ریه آسم شما را تشخیص داده است باید عرض کنیم سرفه های مزمن می توانند نشانه ای از همان آسم باشند. در مورد کنترل عوارض آسم در کنار استفاده از داورها و اسپری ها، اگر آسم شما آلرژیک باشد باید بعد از تشخیص عوامل حساسیت زا برای بدن شما، به پیشگیری از مواجهه و تنفس این مواد حساسیت زا بپردازید. اگر بدن شما با این عوامل حساسیت زا برخورد نداشته باشد علائم آسم و آلرژی کاهش می یابند. فراموش نکنید در صورت عدم کنترل دارویی و پیشگیری مناسب، احتمال تشدید بیماری آسم وجود دارد. با آرزوی تندرستی برای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *